Onze N-redactie en sociale media worden overstelpt door negatieve reacties op de minderwaardige kwaliteit van de mondmaskers die menig Herentalsenaar dezer dagen in de brievenbus vindt.

Het stadsbestuur verdeelt nog de komende dagen verder deze mondkapjes, zonder vooraf te controleren op kwaliteit.

Ook in Morkhoven en Noorderwijk regent het klachten. 'De lintjes breken af, de mondmaskers zijn veel te klein, en ze stinken, sommige hebben maar liefst 8 lintjes...', klinkt het.  Heel wat maskers zijn onbruikbaar en gaan richting vuilbak.

Burgemeester Mien Van Olmen : 'De enige manier om snel de hoogste noden te kunnen invullen'

'De mondmaskers zijn gemaakt door vrijwilligers, dit was de enige manier om snel de hoogste noden te kunnen invullen, we bedeelden deze week in Neteland al meer 10% van de mondmaskers', zegt burgemeester Van Olmen.

'In Herentals werden meer dan 2.700 mondmaskers aan huis geleverd. De materialen zijn deskundig uitgekozen in overleg met het ziekenhuis. We hebben ook veel mondmaskers gekregen om te bedelen.

Daardoor hebben we momenteel 3 verschillende types mondmaskers in omloop, later worden deze aangevuld door mondmaskers die we bestelden bij Kaliber en via de samenaankoop van IOK.

We ontvangen inderdaad meldingen dat bij sommige maskers de linten makkelijk breken, deze mogen later ingeruild worden bij het stadsloket.

De overgrote meerderheid voldoet echt wel en biedt een zeer goede bescherming.

Ik hoop dat de negatieve reacties onze vrijwilligers en personeelsleden niet weerhoudt om vooral zich enthousiast te blijven inzetten', besluit de burgemeester, namens ook het schepencollege (N-VA/CD&V).

Agnes Janssens : 'Media-heisa rond mondkapjes stelt ons diep teleur: niet onze maskertjes!'

Agnes Janssens uit Olen is protagonist van een groep vrijwilligers van het eerste uur : 'Ik weet ook héél zeker dat deze media-heisa niet over de mondmaskertjes van onze groep gaat.

Ik kan het alleen niet verdragen dat het werk van mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen door de modder wordt gehaald.

Ondertussen zijn er naaisters die zich superslecht voelen, omdat ze aan de blauwe maskertjes hebben meegewerkt en thuis zitten te wenen...Dit is sociaal onverantwoord. 

En je weet het hè...als ik sociaal onrecht zie, dan spring ik op de barricade', besluit Agnes Janssens.